Банкерът Цветан Василев може да стане първият потърсил закрила в САЩ

...
Банкерът Цветан Василев може да стане първият потърсил закрила в САЩ
Коментари Харесай

Цветан Василев търси закрила в САЩ по закона Магнитски

Банкерът Цветан Василев може да стане първият потърсил протекция в Съединени американски щати по закона " Магнистки ", съобщава вашингтонският новинарски уебсайт The Hill. Според медията Василев е подхванал стъпки по процедурата.  

Със закона " Магнитски ", признат от Конгреса на Съединени американски щати, американското държавно управление може да защити жертви на репресии и нарушавания на човешките права в резултат на разкрити случаи на корупция по високите етажи.

Василев е наел неотдавна вашингтонската компания JWI Inc, като е подписал с нея 6-месечен контракт за 50 000 $ против напредване на молбата му за кандидатстване за протекция. За подписването на контракта вицепрезидентът на американската компания Джоузеф Огъстин е летял до Сърбия, където Василев се намира сега. Според The Hill другар на Огъстин му подсказал, че българинът има потребност от помощ.

Законът " Магнитски " бе признат в редактиран вид преди година, а неотдавна президентът Тръмп даде поръчка, че администрацията му е подготвена да поеме такива случаи. Името на закона идва от починалия съветски юрист Сергей Магнитски, който умря в затвор в Руския, откакто разкри хипотетични крупни финансови измами на държавни чиновници. До момента няма нито една публично подадена молба за протекция по редактирания текст.

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън също се е заел със случая " Василев "  чрез организацията си с нестопанска цел - Richardson Center for Global Engagement. Ричардсън споделя пред The Hill, че познава банкера от взаимната им работа в Атлантическия съвет (мозъчен концерн, зает с промотиране на атлантическото сътрудничество). Самият център " Ричардсън " до момента е работил по отбрана на политически пандизчии, както и по запазване на дивите животни по света, само че желае да разшири активността си в посока отбрана на човешките права.

Огъстин е оптимист, че казусът ще стигне до съд. Следва дълъг развой, обвързван с подготовка на доста документи, които би трябвало да бъдат показани в Държавния департамент на Съединени американски щати. След като Държавният департамент завърши личното си изследване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за надзор на задгранични активи (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със глобите. След като OFAC ревизира случая, което лишава несигурно време, искът може да стигне до бюрото на президента на Съединени американски щати за утвърждение, отбелязва " Хил ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР